Хімія життя

 

Цукор. Невідомі факти




Цукор - це харчовий продукт, який ми використовуємо для підсолоджування їжі і напоїв. На Землі неможливо відшукати людину, яка не знає про цукор. Однак є кілька цікавих фактів про настільки звичний продукт, які Ви до сьогодні могли і не знати...Цукор – один із найпопулярніших продуктів харчування на сьогоднішній день. Щодня цукор присутній у раціоні фактично кожного із нас.

Історія цукру сягає своїм корінням у глибину віків. Отримувати його стали ще до нашої ери в Індії. Перший цукор виробляли з цукрової тростини і спочатку використовували суто як лікарський засіб, і тільки потім − як продукт харчування.

Саме слово «цукор» походить від санскритського слова «Sharkara» (Шаркара), що позначає речовину гранульованої форми. Христофор Колумб представив цукор Новому Світу в 1493 році під час своєї другої подорожі. Цукор називали «білим золотом» аж до кінця 1700-х років, адже тоді він вважався справжнім делікатесом.

У Російській Імперії цукор довгий час був доступний тільки для царського столу та привілейованих верств населення. З цукру вже у той час нього робили льодяники, варення та різноманітні солодкі страви.

Ще дещо цікаве про цукор. Цукор буває не тільки твердим, але і рідким. До рідких видів цурку, відносяться такі сорти як інвертний цукор (використовують під час приготування газованої води) і бурштинова рідка сахароза (нею замінюють коричневий цукор).

Це справді неймовірно, але деякі авіамоделісти використовують цукор у поєднанні з іншими компонентами для створення справжнього палива, яким заправляють свої моделі. І вони літають!

Приблизно 60 відсотків цукру роблять з цукрової тростини, яка вирощується в тропічних регіонах планети, а решта − з цукрових буряків, які ростуть не лише в нас, але й аж до самого полярного кола. До речі, обидва види цукру нічим між собою не відрізняються.

А зараз Енциклопедія Корисного засмутить багатьох солодкоїжок. На думку дослідників, безпечна для здоров’я доза цукру для жінки в день може містити до 100 ккал, тобто це приблизно 4 чайних ложок цукру, а для чоловіка − 150 ккал або близько 6 чайних ложок цукру.

Для дитини денна доза цукру взагалі невеличка − 1 чайна ложка. Але майте на увазі, що така доза включає в себе весь спожитий цукор. Тобто, не тільки той, який ви кладете до чаю чи кави, але й той цукор, який міститься в кондитерських виробах і підсолоджених продуктах і напоях

З історії цукру

Тростинний цукор є одним з найстаріших інгредієнтів їжі, згадки про нього починаються з 326 р. до н.е. У Новий Світ цукрова тростина була ввезена Христофором Колумбом в 1493 році

В кінці 16-го століття в Лондоні вартість простої чайної ложки цукру була еквівалентною п'яти доларам.

У 1899 році була вперше використана картонна коробка для упаковки цукру. Це зробило революцію в цукровому бізнесі, оскільки така упаковка перевершувала дерев'яні бочки, з яких цукор продавався спочатку.

Про користь цукру

Цукор є 100% натуральним продуктом, абсолютно не містить жиру. Також цукор не містить добавок і консервантів.

Застосування цукру

Цукор зміцнює асфальт. Також він уповільнює застигання готового бетону і клею.

Цукор використовується при виготовленні чорнила і фарб для принтерів.

У медицині цукор використовується для вирощування пеніциліну.

 Цукор був одним з перших фармацевтичних інгредієнтів, які використовуються і сьогодні, щоб замаскувати гіркий смак ліків.

Цукор є хорошим консервантом.

Деякі люди вважають, що сухе ковтання 1 чайної ложки цукру може вилікувати гикавку.

Наукові дослідження цукру

Середньостатистичний американець споживає 175 фунтів (80 кг) цукру на рік. Тобто 300000 калорій на рік, 800 калорій на день.

Коли сонце вибухне, воно буде стискатися і стане настільки щільним, що частина його розміром з кубик цукру буде важити 1 тонну.

У 2001 році вчені виявили цукор в космічному просторі.

"Звичайно" (Sure) і "Цукор" (Sugar) є єдиними двома слова в англійській мові, які пишуться через «Су», а вимовляються - «Шу»

Крупинки цукру під мікроскопом мають вигляд напівпрозорих кристалів, що відображають світло від своїх 14 граней, як дорогоцінний камінь.

 Пам’ятник цукру-рафінаду в м. Дачіце Чехія

 

 

 

 

 

 

 



Создан 26 ноя 2014



  Комментарии       
Всего 2, последний 1 год назад
Анна 18 дек 2014 ответить
http://korysne.co.ua/tsikave-pro-tsukor/
solya_mia 20 авг 2016 ответить
цікаву інформацію про цукор можна прочитати також у №8 психологічного журналу "Експеримент"
Имя или Email


При указании email на него будут отправляться ответы
Как имя будет использована первая часть email до @
Сам email нигде не отображается!
Зарегистрируйтесь, чтобы писать под своим ником
 
Flag Counter